Laptop aanschaffen
Een laptop aanschaffen doe je niet elke dag. Je wilt zeker weten dat je een goede aankoop doet. Om je daarbij te helpen, hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.
1. Waar moet ik op letten bij de keuze voor een laptop?
Ga je je oriënteren, dan kun je het best starten via Google. Tik ‘laptop school’ in en je krijgt allerlei goede tips. Wel hanteren we een aantal richtlijnen. De laptop moet:
- Voldoen aan onze systeemeisen (zie vraag 7)
- Een robuuste behuizing hebben
- Beschikken over een accu die lang meegaat
- In je schooltas passen (advies is een beeldscherm van 13 inch)
Je hebt geen cd-rom- of dvd-speler nodig.
2. Is een iPad of tablet geschikt?
Ja, voor tablets worden twee besturingssystemen ondersteund: iOS 12 en Windows RT. Aanbevolen tablets: iPad Air2 en hoger en Windows RT tablet Surface 3. De beste gebruikerservaring geeft een laptop.
3. Kan ik een MacBook gebruiken?
Ja, je kunt een Macbook Air of Pro gebruiken.
4. Kan ik een Chromebook gebruiken?
Ja, je kunt een Chromebook gebruiken. Houd er wel rekening mee dat het niet mogelijk is om op een Chromebook software te installeren. De beste gebruikerservaring geeft een laptop.
5. Moet ik de laptop verzekeren?
Kijk bij de aanschaf van de laptop altijd eerst naar de garantievoorwaarden en bepaal daarna of je een verzekering wilt afsluiten. Controleer de polis goed: is er buitenshuisdekking? Geldt er een eigen risico? En hoe lang ben je de laptop kwijt bij schade of diefstal? Tip: check ook wat er al in je inboedelverzekering zit.
6. Waarom moet ik de laptop zelf aanschaffen?
Je moet de laptop zelf aanschaffen. En dat is niet voor niks:
- De laptop is dagelijks gereedschap
- Je werkt zowel thuis als op school op de laptop
- Je kunt de laptop ook voor andere zaken gebruiken
7. Aan welke systeemeisen moet mijn laptop voldoen?
Op het Thomas a Kempis college werken we onder meer met Methode Online van Noordhoff Uitgevers. De minimale systeemeisen zijn hierbij als volgt:
Besturingssysteem | Browsers |
Windows 10 | Google Chrome of Microsoft Edge |
MAC OSX 10.11 | Google Chrome of Safari |
Chrome OS (Chromebook) | Google Chrome |
De volledige systemeneisen zijn via deze link te vinden. Met de zelftest kun je checken of je apparaat geschikt is voor het digitaal lesmateriaal.
8. Hoe kom ik aan legale, goedkope software?
Met je schoolmail kun je een account aanmaken bij SURFspot. Hier vind je gratis software of software voor een goede prijs dankzij onderwijskorting.
Een Officepakket krijg je van school. Met jouw schoolaccount kun je op vijf systemen Office 365 installeren. Office 365 bevat ook Onedrive, wat betekent dat je al je bestanden in de cloud kunt opslaan. Omdat we werken met een ELO (Elektronische Leeromgeving), heb je naast een internetbrowser, beveiligingssoftware en een aantal plug-ins geen extra software nodig.
Eerstejaars krijgen in de introductieweek een workshop ICT. In deze workshop krijgen leerlingen hun schoolaccount, account voor Magister en de nodige informatie om een goede start met ICT te maken.
9. Is er een nettiquette?
Ja, er is een nettiquette. Hierin staat omschreven hoe we op school omgaan met de laptop. Lees de nettiquette.